Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Wszelkie wiadomości prosimy kierować na adres szkolka.arnow@gmail.com
Wprowadziliśmy możliwość płatności bezgotówkowych

JAGODA KAMCZACKA, a tak naprawdę wiciokrzew siny (Lonicera caerulea var. kamtschatica). Zaczyna wychodzić z cienia popularnej borówki amerykańskiej. Owoce jagody odtruwają organizm, pomagają w wydalaniu toksyn, regenerują zmęczony organizm, zapobiegają wylewom zarówno wewnętrznym jak i podskórnym, a także wspomagają leczenie miażdżycy. Jej dobroczynna moc kryje się w zawartości witamin A i C oraz jodu, żelaza, miedzi, antocyjanów i kwasów organicznych.

Dużą zaletą krzewu jest wczesne owocowanie. Pierwsze owoce pojawiają się już w maju, a pełnia owocowania przypada na czerwiec.

Uprawa
Jagoda kamczacka nie jest wymagająca w stosunku do gleby. Rośnie dobrze niemal w każdej glebie, z wyjątkiem skrajnie podmokłej i suchej. Rośliny jagody kamczackiej są tolerancyjne co do odczynu podłoża, mogą z powodzeniem rosnąć w zakresie pH 5–8 (optymalny jest lekko kwaśny: pH 5,5–6,5).

Należy unikać stanowisk, gdzie gromadzi się zimne powietrze, wilgoć lub blisko podchodzą wody gruntowe. Długotrwałe wiosenne podtopienia również wpływają niekorzystnie.

Są roślinami tolerującymi duże zanieczyszczenie powietrza.

Obfite zbiory uzyskuje się jeśli rośliny posadzone są na miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. W miejscach zacienionych owoce będą mniejsze.

Krzewy są całkowicie odporne na mróz, znoszą temperaturę do -45°C, kwiaty znoszą do -8°C. Wiosną liście często rozwijają się, gdy jeszcze leży śnieg. Młode, zielone pędy wytrzymują temperaturę spadającą do –16°C.

Preferuje stanowiska wilgotne nie podmokłe. Susza ma niekorzystny wpływ w okresie formowania i dojrzewania owoców (zmniejszenie wielkości jagód, opadanie, zmniejszony plon, zwiększenie podatności na choroby).

ODMIANY JAGODY KAMCZACKIEJ

WOJTEK ↕ 1,7m ↔ 1,5m ☼ owocowanie- początek VI
Owoce dobrze trzymają się krzewu dzięki czemu mogą spokojnie przetrwać do swojej dojrzałości i zbiorów (przetrwają burzę z silnym wiatrem ). Mają kwaskowo-słodkim a nawet i słodkim smak ale wówczas muszą być bardzo mocno dojrzałe. Plon owoców z krzewu o średnicy 2 m wynosi do 5,5 kg. Owoce dobrze sie przechowują. Do krzyżowego zapylania jest polecana odmiana Zojka.

ZOJKA ↕ 1,6m ↔ 1,3m ☼ owocowanie- V/VI Owoce dosyć mocno trzymają się krzewu Owoce słodsze i smaczniejsze od odmiany Wojtek ale trochę mniejsze, więc należy założyć, że z krzewu o średnicy 2 m zbierze się do ok. 4 kg owoców.

REBEKA ↕ 1,2m ↔ 2,0m ☼ owocowanie- 2 połowa VI
Owoce bardzo duże o neutralnym lub lekko słodkim i przyjemnym. Jagody dość mocno trzymają się krzewu. Z krzewu o średnicy 2 m można zebrać do ok 5 kg owoców. Do zapylania krzyżowego polecane są odmiany Ruben lub Tola.

RUBEN ↕ 1,5m ↔ 2,0m ☼ owocowanie- 2 połowa VI
Owoce bardzo smaczne- słodkie, porównywane smakowo do borówki amerykańskiej. Z o średnicy 2 m zbierze się do ok 3 kg owoców. Do zapylania krzyżowego polecana są odmiany Rebeka lub Tola.

IGA ↕ 1,3m ↔ 2,0m ☼ owocowanie- połowa VI
Owoce średniej wielkości o lekko słodkim. Z krzaka o średnicy 2 m można zebrać do ok 4 kg owoców. Do zapylania krzyżowego polecane są odmiany Jolanta, Tola, Wojtek.

TOLA ↕ 1,3m ↔ 2,0m ☼ owocowanie- połowa VI
Owoce średniej wielkości lekko słodkie i aromatyczne. Z krzewu o średnicy 2 m można zebrać do ok 4 kg owoców. Do krzyżowego zapylania polecane są odmiany Iga, Rebeka, Ruben.

BOREALIS ↕ 1,2m ↔ 1,4m ☼ owocowanie- 2 połowa VI
Owoce duże, bardzo słodkie. Z krzewu o średnicy 2 m można zebrać do ok 4,5 kg owoców.

LENINGRADSKJI VELIKAN ↕ 1,7m ↔ 1,4m ☼ owocowanie- połowa VI
Owoce duże, słodkie. Z krzewu o średnicy 2 m można zebrać do ok 2,5 kg owoców.

JOLANTA ↕ 2,0m ↔ 2,0m ☼ owocowanie- początek VI
Owoce bardzo duże, mają kwaskowo – słodki smak z nutą „goryczki". Z krzewu o średnicy 2 m można zebrać do ok 5 kg owoców. Do krzyżowego zapylania polecane są odmiany Wojtek i Iga.

NAJLEPSZE PARY ODMIANOWE

Aby owoce były dorodne i ładnie wykształcone, zaleca się odpowiednie zapylanie krzyżowe między odmianami. Najlepsze plonowanie obserwowano przy zapylaniu krzyżowym poniższych par odmian:

WOJTEK+ZOJKA
WOJTEK+JOLANTA
REBECA+RUBEN
REBECA+TOLA
RUBEN+TOLA
IGA+JOLANTA
IGA+TOLA
IGA+WOJTEK
Witryna stworzona na platformie