Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Wszelkie wiadomości prosimy kierować na adres szkolka.arnow@gmail.com
Wprowadziliśmy możliwość płatności bezgotówkowych

Powszechnie znana borówka amerykańska lub jagoda amerykańska, to w gruncie rzeczy borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L). Borówka należy do rodziny wrzosowatych i jest krzewem dorastającym do 3 m wysokości. Borówka średnia dorasta zaś do 1,5 m wysokości. Pędy owoconośne wyrastają ze starszych, najczęściej dwuletnich pędów.

Wzrost krzewu rozpoczyna się wczesną wiosną i trwa do początku jesieni. System korzeniowy jest mocno rozgałęziony, ale płytki. Kwitnienie borówki Polsce rozpoczyna się najczęściej w połowie maja i trwa 3-4 tygodnie. Wzrost, rozwój i wielkość owoców zależy głównie od odmiany, ale znaczenie ma również cięcie krzewów. Jagody borówki są koloru niebieskawego o kulistospłaszczonym kształcie.

Uprawa
Krzewy borówki najlepiej rosną na glebach lekkich, próchnicznych, ciepłych i kwaśnych (pH 3,8-4,8, uprawa jest możliwa nawet przy wartości pH 6,0 - plon jest jednak wtedy widocznie mniejszy). Gleba powinna być stale umiarkowanie wilgotna ze względu na duże zapotrzebowanie na wodę podczas wegetacji.

(źródło: Borówka wysoka, K. Pliszka, PWRiL, Warszawa 2002)

Okres dojrzewania owoców borówki wysopkiej

(źródło: http://jagdy.com.pl)

Earlyblue

↕ m ↔ m ☼ owocowanie- wczesne, początek lipca

Owoce średnie i duże barwy jasnoniebieskiej. Aromatyczne i smaczne.

Nelson

↕ 1,5m ↔ 1,2m ☼ owocowanie- średnio późne, początek sierpnia

Owoce duże, aromatyczne i bardzo smaczne, Dojrzałe długo pozostają na krzewach nie opadając.

Brigitta

↕ 1,8m ↔ 1,2m ☼ owocowanie- późne, połowa sierpnia

Owoce bardzo smaczne, duże, jasnoniebieskie, gładkie, twarde i chrupiące. Doskonale i długo przechowują się w obniżonej temperaturze.

Witryna stworzona na platformie